Bekkenklachten


In dit blog vertellen we je graag iets over bekkenklachten.

 

Bekkenklachten, komen vaak voor bij zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap worden de banden rondom het bekken, onder invloed van hormonen, losser en weker. Dit zorgt voor meer beweeglijkheid. Mocht je hier meer informatie over willen kijk dan zeker naar onze voorgaande blog over bekkenpijn tijdens de zwangerschap 

 

Maar… ook vrouwen die niet zwanger zijn en mannen kunnen last hebben van bekkenpijn! Bekkenpijn wordt vaak niet alleen maar in het bekken zelf gevoeld. De pijnklachten zitten regelmatig in de onderrug, de lies en rondom de heupen. In onze praktijk zien we veel vrouwen én mannen die last hebben van bekkenpijn.

 

Je kunt last hebben van bekkenpijn door verschillende oorzaken:

 • Verkeerde houding
 • Slap spiercorset
 • Spanningen en stress
 • Verkeerde ademhaling
 • Gespannen of juist zwakke bekkenbodemspieren
 • Verzakking van de blaas of baarmoeder
 • Darmklachten

 

Houding en beweging

In onze praktijk kijken we naar jouw houding en dagelijkse bewegingen. We zoeken naar de oorzaak van waar jouw pijn vandaan komt. Soms komt pijn vanuit je houding, maar soms zorgt pijn ook dat je een andere houding aan neemt. Als je (onbewust) je houding aanpast aan de pijn kan dit zorgen voor verlichting van de pijn. Maar op de langere termijn zorgt dit juist vaak voor meer pijnklachten omdat je spieren en gewrichten anders gaat belasten.

 

Stress en bekkenbodem?

Een gespannen ademhaling en algehele spanning en stress werken door in je hele lichaam. Dit zorgt ervoor dat ook de spanning in je spieren wordt verhoogd. En je bekkenbodem is ook een spier! En een gespannen bekkenbodem kan weer bekkenpijn veroorzaken.
En door die spanning worden ook de spieren rondom het bekken op spanning gehouden. Daardoor kunnen klachten doorstralen naar de billen en benen. 
 

Klachten die voort kunnen komen door een gespannen bekkenbodem zijn onder andere: incontinentie, obstipatie en seksuele klachten. In onze praktijk werken therapeuten die extra geschoold zijn in bekkenpijn en seksuele klachten.

 

Wat kun je doen?

Tijdens de behandeling richten we ons, onder andere, op het verbeteren van je houding. De stand van de onderrug, het bekken en de heupen. En natuurlijk zijn de spieren rondom deze gewrichten van belang. Een stabiele houding helpt je om je bekkenpijn te verminderen.
De stabiliteit kun je verbeteren door te leren voelen met welke, vaak heel kleine, bewegingen je de juiste spieren kunt gebruiken. Je leert op die manier ook grip te krijgen op je bekkenbodem. Je leert deze uiteindelijk zo te gebruiken dat je minder pijn hebt en soepel en ontspannen kunt bewegen!

 

4 tips tegen bekkenklachten

 

 1. Zorg voor een symmetrische houding; verdeel je gewicht over beide benen. Ga bijvoorbeeld zitten tijdens het aantrekken van sokken en schoenen.
 2. Zorg voor extra beweging; loop een keertje extra om een kopje thee te halen voor jezelf en je collega’s.
 3. Zorg voor ontspanning; in ons drukke leven is het van belang om voor voldoende ontspanning te zorgen. Loop bijvoorbeeld een blokje om of ga uitwaaien op het strand. Vijf minuten rustig nar je buik ademen kan ook al veel spanning verminderen.
 4. Loop niet te lang met klachten rond; dit zorgt vaak voor onnodig langdurige pijn, zoek op tijd hulp!

 

Heb je klachten en/of herken je bovenstaande? Wij staan klaar om je verder te helpen. Binnen onze praktijk zijn Yildiz, Barbara en Ranjeeta degene die bekkenklachten behandelen.

 

Heb jij last van (of ken je iemand in je omgeving) met rug, bekken, nek en/of veel hoofdpijn?
Of slaap je heel slecht? Neem ook dan contact met ons op, we hebben meestal snel een plekje voor je en helpen je graag van je klachten af! Wist je dat het gemiddeld 6 behandelingen duurt voor je weer controle hebt over je klachten?

Bel ons op 071-4073832 of info@beweegwijzeroefentherapie.nl

 

 

Wij helpen je graag! 
 

Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,
 

Yildiz, Ranjeeta, Bart, Barbara, Elise en Esmeralda

Beweegwijzer Oefentherapie