Rugpijn tijdens of na het werk

27-10-2023 - Barbara Katuin


Auw, mijn rug!
Pijn in de rug, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Knap vervelend omdat het je kan
beperken in je bewegen, sport en ook tijdens het werk.
Rugpijn is dan ook een veel voorkomende klacht, in 2021 waren er ruim 1,8 miljoen mensen in Nederland die de huisarts bezochten vanwege rug- en/of nekpijn. De oorzaak van rugpijn kan natuurlijk erg uiteen lopen. Eén van de oorzaken van rugpijn kan een ongunstige houding zijn.

Pijn bij je werk
Vaak heb je bij rugklachten ook last van pijn tijdens het uitvoeren van je werk. Soms komt rugpijn zelfs door een ongunstige houding of bewegingspatroon tijdens je werk. Bijvoorbeeld als je veel moeten bukken of als je langdurig in dezelfde houding zit of staat. 

Om rugklachten tijdens je werk te voorkomen is variatie in houding en beweging het belangrijkst. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel variëren en dus veel bewegen tijdens het werk minder klachten hebben. Verder kun je rugklachten tijdens het werk voorkomen door een combinatie van een goede houding en een ergonomische inrichting van de werkplek. 


Zes Handige tips!
Wil je zelf eens checken of je goed voor je lijf zorgt tijdens het werk? Lees dan onderstaande handige tips.

  1. Vermijd een ronde/kromme houding: houd de schouders naar achteren en trek deze niet op, steek de borst een beetje naar voren en zorg dat je hoofd boven de wervelkolom staat. Voorkom dat het hoofd voor de romp komt te staan.

     
  2. Neem regelmatig een (micro)pauze: sta op en neem elke 30 minuten een pauze om uit te rekken en te bewegen. Tips voor bewegen tussendoor: doe 10 squats, zwaai met je armen, hef je knieën, ren de trap op en neer. Voer staand je telefoon/zoomgesprekken en wandel in je lunchpauze.

     
  3. Gebruik een bureaustoel met goede ondersteuning: een bureaustoel die op hoogte verstelbaar is, armleuningen die op hoogte verstelbaar zijn en een rugleuning die voldoende steun geeft. Overweeg om een kussen te gebruiken voor de onderrug om deze extra steun te bieden. Check dit  lijstje voor het instellen van je werkplek ook eens!


 

  1. Bij gebruikt van een laptop: gebruik een extern toetsenbord en –muis. Zorg er voor dat het toetsenbord comfortabel is voor de handen, waarbij de armen en polsen in een neutrale positie blijven.


 

  1. Overweeg ergonomische producten: Overweeg het gebruik van een ergonomische stoel, muismat of sta-bureau, indien beschikbaar. Zorg wel voor goed advies van een oefentherapeut, ook een goede stoel kan je op een heel onhandige manier gebruiken!


 

  1. Gebruik de juiste tiltechnieken: wanneer je zware voorwerpen optilt, buig dan op de knieën, til vanuit de benen en houd het voorwerp dicht bij je lichaam. Vermijd het draaien van de rug. 


Beetje hulp nodig?
Blijf je klachten houden?
Wacht niet te lang met hulp inschakelen, wij helpen je vaak met enkele behandelingen al van je klachten af. En dat niet alleen, we leren je ook hoe je rugklachten buiten je huis en werk kunt houden. Zo wordt je je eigen therapeut en heb je ons (meestal) niet meer nodig, we gaan voor de duurzame oplossing!! Je vindt ons op 4 locaties in Katwijk, Noordwijk en Rijnsburg en je kunt vaak dezelfde week al terecht. 
 

Team Beweegwijzer Oefentherapie
Yildiz, Barbara, Ranjeeta, Bart en Esmeralda
info@beweegwijzeroefentherapie.nl