De winter komt eraan!

26-10-2014 - Ingmar Rietdijk

 

Tijd om ons voor te bereiden op het koude weer.
 

De R is in de maand en de nazomer is voorbij. De bomen zijn kaal, de eerste storm hebben we achter de rug, de fiets laten we in de schuur, de koeien staan weer op stal en de auto komt juist VAN stal.

Kortom, er wordt minder aan de conditie gewerkt. Dit in combinatie met het koudere weer zorgt voor minder weerstand, met als gevolg meer kans op ziekten, maar ook op fysieke klachten!

Vooral mensen met artrose of reuma kijken niet bepaald uit naar de koudere maanden. Door de kou verminderd de doorbloeding in spieren, pezen en gewrichten, waardoor de pijn over het algemeen alleen maar toeneemt.


Reden te meer om dit blog te wijden aan hoe je kunt zorgen dat je voorkomt dat de wintermaanden vat krijgen op je fysieke gesteldheid.

  • Pak je sport weer eens op: De meeste mensen stoppen met sporten zodra de zomer eraan komt. Dit heeft verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat het te warm wordt in de sportschool of doordat de kinderen vakantie hebben. Vervolgens hebben we moeite om de goede gewoontes weer op te pakken.
  • Maak gebruik van je pauzes: Trek in de pauze een warme jas aan, en ga even stevig wandelen. Je zult merken dat het heerlijk kan zijn om een frisse neus te halen als onderbreking in de dag. Als je hard doorwandeld blijf je warm, en ben je goed bezig met je algehele fitheid. Overigens blijkt uit studies dat regelmatig matig intensief bewegen(dus snel doorwandelen), depressie aanzienlijk kan verminderen.
  • Zoek de zon op: Boek juist in de wintermaanden een zonvakantie. Het gebrek aan zonlicht maakt ons namelijk ook kwetsbaarder voor depressies en fysieke klachten. Zit een vakantie er niet in? Zoek dan af en toe de zonnebank eens op. Niet te lang natuurlijk, dit is niet goed voor de huid, maar het is wel een ideale manier om in de wintermaanden net een beetje meer energie te krijgen en de spieren even goed warm te krijgen.
  • Verwarmd zwembad en/of sauna: Ook een ideale manier om de spieren lekker warm en soepel te krijgen is door in verwarmd water te zwemmen en eventueel een sauna te nemen. Ook bij saunagebruik is het advies dit niet te lang te doen, zeker als je hier normaal gesproken geen gebruik van maakt.
  • Doe oefeningen: Uiteraard is het goed om bij stijve spieren vooral in de ochtend wat oefeningen te doen, zoals beschreven op onze website.
  • Let op je kleding: Zorg dat je zoveel mogelijk laagjes kleren aantrekt. Hierbij kun je beginnen met ‘thermo-ondergoed’ inclusief lange thermo-onderbroek. Daarna kun je nog een gewoon shirt en vervolgens eventueel een dunne trui en tot slot een dikke trui aantrekken, afhankelijk van je behoefte.
  • Goede voeding: Zorg voor voldoende vitamine B, C en D door voldoende groente en fruit te eten. Dit verhoogd eveneens je weerstand. Als je moeite hebt om voldoende uit je groente en fruit te halen, zorg dan dat je supplementen als aanvulling gebruikt. Daarnaast helpt extra magnesium tegen stijve spieren.
  • En tot slot: Probeer de auto toch zo veel mogelijk te laten staan!

Veel succes!​

Ken je misschien iemand met fysieke klachten die wij van dienst kunnen zijn? Vertel ze dan over ons.

Wij helpen je graag!Voel, Doe, Leer en beweeg wijzer!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!