Spierproblemen


Soms gaat het niet helemaal goed in de aansturing vanuit de hersenen naar de spieren. Er kunnen dan bewegingsstoornissen ontstaan. 
 

Dystonie is zo’n stoornis waarbij de hersenen de coördinatie naar de spieren niet goed meer regelen. Er ontstaan dan onwillekeurige, oncontroleerbare spieraanspanningen en verkrampingen. Er kunnen dan draaiende en wringende bewegingen ontstaan of abnormale houdingen van een of meerdere lichaamsdelen. Dystoniepatiënten kunnen deze bewegingen niet beïnvloeden.
 

Bij het behandelen van Dystonie wordt vaak een combinatie van meerdere behandelingen ingezet. Een van de behandelingsvormen is Oefentherapie.
 

Danielle Westra, die onze praktijk vanaf april op dinsdag komt versterken, heeft veel ervaring met het behandelen van dystonie. Hieronder verteld ze er meer over:
 

Er zijn verschillende vormen van dystonie. De meest voorkomende  is TORTICOLLIS SPASMODICA. Deze vorm komt voor in de nek en halsspieren. De nekspieren trekken onwillekeurig samen, waardoor er abnormale stand of bewegingen van het hoofd ontstaan.
Maar dystonie kan ook in de oogleden voorkomen, waardoor er onwillekeurig dichtknijpen van de ogen ontstaat. Of in de stembanden, waardoor onwillekeurige bewegingen van de stembanden ontstaan.
Maar ook de mond, kaak en tongspieren kunnen zijn aangedaan.
En zo zijn er nog vele vormen van dystonie.
 

Als je rondkijkt in het Zeehos gezondheidscentrum snap je nu misschien ook beter waardoor sommige mensen van die oncontroleerbare bewegingen maken, of onverwacht luide geluiden produceren. Het kan zijn dat iemand dystonie heeft.
 

Maar je hoeft dus niet gehandicapt te zijn om hier last van te hebben! 
De dystonie kan bij gezonde mensen ook voorkomen. En de meest voorkomende zit dus in de nek en halsspieren. 
 

Wat kan een Oefentherapeut hieraan doen?
Een belangrijk onderdeel is dat je uitleg krijgt over wat je nou precies hebt en dat je leert hoe je met je klachten om moet gaan.
Je leert daarom oefeningen om je nek te ontspannen, hoe je je nekspieren versterkt en hoe je je houding zo optimaal mogelijk krijgt. Dystonie is dus zeker te beinvloeden waardoor je er minder last van kunt hebben.
 

Heb je vragen over dystonie mail ons dan of plaats je vraag hieronder.
Meer informatie kun je ook hier vinden.

Ken je iemand in je omgeving (of heb jezelf klachten) met nek/schouder of rugklachten attendeer ze dan op onze praktijk.

 

Wij helpen je graag!


 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!