Wasbordje of Zwembandjes?

Wees gerust: Deze oefening leer je niet bij ons :-)

Maar de foto laat wel mooi zien hoe sterk deze meneer is in zijn romp… zonder sterke rug, buik, heup en bilspieren gaat hem dit niet lukken.


Core stability of Core unit of Powerhouse zijn populaire namen in de fitness en sport. Wij noemen het rompstabiliteit.  Het komt op hetzelfde neer. De buik-, rug-, bil- en heupspieren zijn het centrum van je lichaam en die wil je zo sterk mogelijk hebben. 

 

 

 

 

 

 

Alle bewegingen vanuit het lichaam, dus ook de bewegingen van je armen en benen, beginnen vanuit je romp. Hoe sterker deze spieren, hoe krachtiger je lichaam en hoe beter je jezelf beschermt tegen bijvoorbeeld rugproblemen. Zijn deze spieren onvoldoende sterk dan krijg je vaak ook een slappe houding.

De (onder)buikspier, het middenrif en de bekkenbodemspieren vormen een zeer belangrijk
onderdeel in de rompstabiliteit.
Deze spieren zijn bij veel mensen te zwak en zijn weinig flexibel omdat we veel tijd zittend en liggend doorbrengen. Het is dus goed om deze rompspieren te trainen.

Bij de fitness weten ze dit natuurlijk ook en daarom wordt er flink getraind, maar AUCH wat worden er een fouten gemaakt! Oefeningen worden heel vaak veel te zwaar gemaakt waardoor je alleen maar aan het compenseren bent en niet de spieren traint waar de oefeningen voor bedoeld zijn!

Kijk maar eens om je heen in de sportschool: je ziet holle ruggen, hoge schouders, dikke nekken. Allemaal compensatie. Je traint dan alsnog je grote (trek)spieren van de romp in plaats van de kleine stabilisator spieren die je wilt trainen, en die je romp krachtig maken en beschermen tegen klachten.

Vraag jij je af of je wel goed traint of wil je op een juiste manier je romp sterker maken?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

En wil je alvast aan de slag gaan, hieronder staan vier oefeningen om je romp te versterken.
Maar let wel op dat je de oefening onder controle hebt…

 

 

 

 

 

 

 


 

Voel, Doe, Leer en beweeg wijzer!


Welke oefeningen doe jij nu al om je rompstabiliteit te vergroten?

Zet ze hieronder in het commentaar veld.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!