Bekkenblokkade

04-07-2014 - Ingmar Rietdijk

Bekkenblokkades opheffen

Zoals je in ons vorige blog hebt kunnen lezen is spanning in de spieren rond het bekken één van de belangrijkste oorzaken van het in stand houden van bekkenpijn. Het is daarom ook het eerste waar wij aandacht aan besteden tijdens de behandeling. Het volgende waar wij naar kijken is of het bekken wel RECHT staat. Is dit niet het geval, dan resulteert dit in pijnklachten aan één of beide zijden van het bekken of het kruis, al dan niet gecombineerd met uitstraling in de onderrug, heupen, billen en/of benen.


Lesje anatomie

Even een kort lesje in de anatomie en de fysiologie van het bekken. Het bekken wordt tijdens de zwangerschap instabiel als gevolg van het zwangerschapshormoon relaxine. De banden die het bekken bij elkaar houden worden elastischer, zodat het kindje  tijdens de bevalling makkelijker door het geboortekanaal kan. Erg handig en noodzakelijk natuurlijk, behalve dat het bekken door de elastische banden instabiel wordt. 

In veel gevallen van bekkenpijn tijdens, maar vaak ook na de zwangerschap, wordt de pijn in beginsel veroorzaakt door een verdraaiing voorover (Anteriorrotatie) van een van de bekkenhelften (Illia) ten opzichte van het staartbeen (Sacrum). Daarnaast kan het voorkomen dat een van de bekkenhelften naar boven schuift ten opzichte van het staartbeen (Upslip). Een combinatie van deze twee kan ook vóórkomen. Als het bekken in deze standen vast komt te staan gaan de spieren en pezen in en rond het bekken op spanning staan. Dit resulteert weer in druk op de zenuwen, of een overbeweeglijkheid aan de andere zijde van het bekken, met stekende pijnklachten tot gevolg.

Met behulp van een goede analyse van de bekkenstand en een aantal manuele technieken corrigeren wij het bekken, zodat deze zijn normale stand weer terug krijgt. Hierdoor krijgen de spieren en pezen weer de ruimte en verdwijnen de stekende klachten als sneeuw voor de zon!

Daarna volgt natuurlijk de rest van de behandeling, welke gericht is op het stabiliseren van het bekken en het voorkómen van nieuwe blokkades, door aan een symmetrische houding en beweging te werken.

Bekkenklachten komen overigens niet alleen bij vrouwen tijdens of na de zwangerschap voor. Ook vrouwen die nooit in verwachting zijn geweest of mannen hebben soms bekkenklachten, welke met dezelfde behandelmethode kunnen worden behandeld. Bekkenklachten bij mannen worden bovendien regelmatig aangezien voor lage rugpijnklachten. Belangrijk om in het achterhoofd te houden wanneer een reguliere behandeling voor lage rugpijn geen effect heeft.
 

Loop niet te lang door met pijnklachten. Dat is zonde en belemmerd je tijdens je zwangerschap.
Onze praktijk is gespecialiseerd in het behandelen van bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap, maar ook in het behandelen van bekkenklachten bij mannen!

 

Wij helpen je graag!


Voel, Doe, Leer en beweeg wijzer!

​

Ken je misshien iemand met fysieke klachten die wij van dienst kunnen zijn? Vertel ze dan over ons. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!