Flexibele werknemer of flexibele werkplek?

23-02-2015 - Ingmar Rietdijk

 

Mijn vrouw heeft sinds kort een nieuwe baan. Voor dit werk zit ze een aantal dagen op kantoor. Op een zogeheten flex werkplek.

Hiervoor heeft ze in een consultancy functie vooral vanuit huis gewerkt waarbij ze regelmatig op pad moest om bij klanten op bezoek te gaan. Een zogenaamde  “buitendienst” functie.

En nu voor het eerst in haar werkzame leven acht uur per dag op kantoor. Ze moet hier erg aan wennen. Waar mijn vrouw momenteel tegen aan loopt is voor veel mensen heel herkenbaar:

  • Acht uur in dezelfde ruimte vertoeven
  • In onmogelijke houdingen achter je computer zitten
  • Continue afgeleid worden door collega’s
  • Veel te veel koffie drinken
  • Jezelf geen pauze gunnen

Daar komt bij dat bedrijven niet altijd goed weten wat een flex werkplek inhoudt. Een flex werkplek is niet gewoon een bureau waar een pc staat waar iedereen gebruik van mag maken. Een Flex werkplek is een plek die van alle gemakken zijn voorzien zodat deze plek voor iedereen geschikt is. De plek dient zich aan te passen aan de medewerker, de medewerker moet zich niet aanpassen aan de plek.


Dat houdt in dat bedrijven zouden moeten investeren in goed verstelbare bureau’s, verstelbare bureau stoelen, dockingstations, goede ventilatie, beschikbare oplaadpunten voor telefoons en laptopverhogers. Pas dan zou het verantwoord zijn om als bedrijf te zeggen dat je over flex werkplekken beschikt.


Ik heb mijn vrouw uitgelegd hoe ze zo goed mogelijk gebruik kan maken van de hulpmiddelen die op haar werkplek aanwezig zijn en hoe ze het beste haar werkplek kan instellen om met zo min mogelijk belasting te werken.


Minstens zo belangrijk is natuurlijk dat er bewuster met het pauzegedrag wordt om gegaan. Vaak is men zich niet bewust dat er veel te lang achter elkaar wordt doorgewerkt. Op die manier werk je altijd overbelasting in de hand. Als je veel moeite hebt om structuur in je pauzes te krijgen, kun je eventueel gebruik maken van een wekkertje, bijvoorbeeld in je Outlook, of speciale software installeren (bijv. Workpace) om tijdig te pauzeren. Het mooie van een programma als “Workpace” is dat het programma naar wens ook oefeningen laat zien die je kunt doen als je bepaalde fysieke klachten hebt.


Beweegwijzer Oefentherapie geeft ook regelmatig trainingen op de werkplek om fysieke overbelasting te voorkomen. Wij geven dan voorlichting over hoe men overbelasting kan voorkomen en stellen alle medewerkers goed in op hun eigen werkplek.

 

Wil je graag zelf aan de slag met het instellen van je werkplek, kijk dan naar onze handleiding voor het instellen van je werkplek. Je vindt hier ook een richtlijn voor goed pauzegedrag.


Veel succes!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!