Hoofdpijn


Spanningshoofdpijn, hoe ontstaat dat?

Er zijn heel veel mensen die regelmatig hoofdpijn hebben. 20% van de Nederlanders heeft zelfs één dag in de week hoofdpijn. En in de praktijk zie ik geregeld patiënten die 3-5x per week hoofdpijn hebben. 

Hoofdpijn is vaak allesoverheersend, je kunt je slechter concentreren, je kan waziger gaan zien, je wordt er moe van of misselijk, je krijgt pijnijke nekspieren en zo zijn er nog veel meer kenmerken van hoofdpijn.

De meest voorkomende hoofdpijn is spanningshoofdpijn.


Spanningshoofdpijn ontstaat door teveel spanning van de spieren in de nek.
Deze spanning kan ontstaan door:
Emotionele spanning: bijvoorbeeld door angst of stress en drukte
Fysieke spanning: bijvoorbeeld door een slechte houding of je schouders teveel optrekken.

Inzicht in je klachten is daarom belangrijk om van je hoofdpijn af te komen. Daarom vragen we ook altijd wanneer je hoofdpijn krijgt. Zijn er factoren van stress en drukte die van invloed zijn of maak je juist door een verkeerde houding teveel spanning in de nek.
Ik dit blog zal ik je meer vertellen over hoe het nou kan dat de hoofdpijn in je nek kan zitten maar ook bij je oren of voorhoofd.

 

 

   Zoals je in dit plaatje kunt zien bestaat ons lichaam uit heel veel spieren. Er is een hele grote nekspier: de m.  trapezius (roze gekleurd). Deze spier zit vast aan je rug, je schouders en je hoofd. Als deze spier te gespannen is dan trekt hij aan de peesplaat die over je hoofd heen loopt. De peesplaat komt dan op spanning en kan hoofdpijn veroorzaken op je hoofd. 

 

Maar de peesplaat staat ook in verbinding met de spieren in je gezicht. Daardoor kun je ook hoofdpijn krijgen bij je voorhoofd, je neus, je oren.
Heel belangrijk is het daarom om die nekspier (en dus je schouders) te ontspannen en te leren je houding te veranderen zodat er geen spanning meer in de nekspieren ontstaat.

 
Wil je alvast zelf aan de slag doe dan de volgende oefeningen.

 

Heb jij vaak hoofdpijn of spanning in je nek?
Of ken je iemand die al jaren nek en hoofdpijn heeft attendeer ze dan op onze praktijk.

 

We helpen je graag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!