Zwanger en vaak plassen?


Zwanger en vaak plassen? Je bent niet de enige…..het is een bekend zwangerschapskwaaltje om vaak naar het toilet te moeten. Maar als dat ‘s nachts ook het geval is terwijl je nu je slaap zo hard nodig hebt is dat toch wel heel vervelend…
 

Waardoor moet je vaker plassen?
 

In het begin van je zwangerschap is het zwangerschapshormoon HCG de ‘schuldige’. Het HCG hormoon zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar je nieren en zorgt ervoor dat je nieren efficiënter werken. Dit samen maakt dat je blaas zich sneller vult waardoor je vaker naar het toilet moet.
 

Daarnaast maakt je lichaam meer bloed aan tijdens je zwangerschap waardoor je nieren meer vocht verwerken. Dit vocht wordt weer omgezet in urine en is een reden waarom de blaas zich sneller vult.
 

De groei van de baarmoeder is ook een reden waardoor je sneller moet plassen.
 

In de 1e drie maanden van de zwangerschap zorgt de groei van de baarmoeder voor druk op de blaas. 
 nummer 1 is de blaas en nummer 5 de baarmoeder. Als de baarmoeder gaat groeien komt het dus zwaarder op de blaas te liggen.
Tijdens het 2e trimester groeit de baarmoeder meer omhoog en geeft daardoor minder druk op de blaas. Tijdens de laatste 3 maanden komt (meestal) het hoofdje van de baby naar beneden te liggen wat weer voor meer druk op de blaas zorgt….
 

Minder vaak plassen? Hier moet je op letten!
 

Er zijn vele tips om minder te hoeven plassen. Bijvoorbeeld: drink minder cafeïne houdende dranken zoals (zwarte) thee en koffie. Cafeïne heeft een vocht afdrijvend effect waardoor je blaas weer sneller gevuld wordt.
 

Maar het belangrijkste is dat je niet elke keer naar het toilet gaat! Je ochtendurine is meestal je grootste plas. Dat past dus allemaal in je blaas. Als je dus net naar het toilet bent geweest kan het niet zo zijn dat hij alweer vol is. Als je dan toch gaat blijf je steeds kleine beetjes plassen. En door die kleine beetjes raakt je blaas overprikkeld en moet je weer vaker plassen!!
 

Zorg er daarnaast voor dat je goed uit plast. Dit doe je door ontspannen en rechtop te zitten als je plast en na het plassen je bekken van voor naar achter te kantelen. Pas als de blaas goed leeg is ben je klaar. (voor meer instructies neem contact op of bekijk de video’s op www.jouwbekkentherapeut.nl) Omdat je nu zeker weet dat je goed hebt uit geplast geeft dat ook vertrouwen als je al snel weer moet plassen. Die aandrang probeer je te negeren (afleiding zoeken bijvoorbeeld) en dan merk je na een tijdje dat je aandrang inderdaad is weggegaan. Door minder vaak te plassen krijgt je blaas weer rust en hoef je ook ‘s nachts minder vaak je bed uit om te plassen.
 

Dus ja, je moet vaker plassen tijdens je zwangerschap maar ga niet bij elke prikkeling op je blaas al plassen want dit zorgt dus voor een overprikkeling van je blaas waardoor je weer vaker moet plassen… 
 

Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten attendeer ze dan op onze praktijk. 

Yildiz en Danielle behandelen binnen onze praktijk problemen van de bekkenbodem zoals urineverlies (ook (lang) na de zwangerschap!)


 

Wij helpen je graag!
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!