Even snel bukken...


In de praktijk zien we veel mensen met rugklachten. Die rugklachten ontstaan vaak door (langdurig) verkeerd zitten, staan, lopen en bukken. Vaak zijn er ingeslepen patronen of een verkeerde bewegingen waardoor de rug overbelast kan worden.

Verkeerd bukken is vaak een belangrijke component bij rugklachten. Het is ook wel herkenbaar voor veel mensen: "Ja, ik weet het..ik buk verkeerd". Veel mensen weten dus wel dat ze verkeerd bukken, maar veranderen dat dan niet... Hoe komt dat nou zul je denken?

Drie belangrijke redenen waarom mensen verkeerd (blijven)bukken:
1. Automatismen en ingeslepen patronen.
2. Veel mensen weten niet hoe ze goed moeten bukken.
3. "even snel"

 

1. Automatismen en ingeslepen patronen
Heel veel van wat we doen is een automatisme. Door van kinds af aan te bewegen worden bewegingspatronen vastgelegd in de hersenen.
Om verkeerde patronen te veranderen moet er een gedragsverandering plaatsvinden. En dat is waar de oefentherapie om draait. We leren je stap voor stap nieuwe bewegingspatronen aan (lees dit blog over hoe we dat doen).


2. Juiste manier van bukken
We kijken eerst naar jouw manier van bukken en gaan dan tijdens de therapie oefenen hoe je op een zo goed mogelijke manier kunt bukken. We kijken dan uiteraard ook naar de taken die jij moet uitvoeren thuis en op het werk (indien nodig komen we op je werk meekijken). Ik herinner me bijvoorbeeld een vrouw die al jaren klachten had en vele therapieen had gevolgd. Tijdens het onderzoek bleek ze bij het bukken net even scheef te staan. Toen we dat corrigeerden waren haar klachten helemaal weg!
 

3. "Even snel"
De derde en zeer belangrijke reden dat is: "even snel". Een van de grootste veroorzakers van klachten. "Even snel" iets doen waardoor je ondoordacht een totaal verkeerde beweging kan maken met fikse klachten tot gevolg. In de praktijk zag ik een meneer die "even snel" achter zich het koffiezetapparaat aandeed. Door de achterwaartse draai en buig beweging schoot het in zijn rug met een flinke spit tot gevolg. Of "even snel" iets uit de auto pakken...

Als je heel vaak "even snel" iets pakt heb je geen tijd om op te letten HOE je dan iets gaat pakken. Meestal zijn de handen al bij dat wat je wilt en komt het lichaam er achter aan. 
  
Waarom is "even snel" nou vaak verkeerd?
Als je "even snel" iets wilt pakken start je meestal met een soort "duikbeweging" waarbij de handen als eerste richting het voorwerp gaan. Daarna volgt automatisch een ronde rug en gestrekte benen.

Een ronde rug verhoogd de druk op de tussenwervelschijven. Maar het zorgt er ook voor dat je verder van het voorwerp af komt te staan. 
En hoe verder je weg staat hoe zwaarder het gewicht dat tilt wordt. 
Dit kun je heel simpel testen. Pak maar eens iets op en houdt het recht voor je met gestrekte armen.
Buig nu je armen. Wanneer was het zwaarder? Dichtbij of ver weg?? 
 

Om het "duiken" naar een voorwerp te voorkomen kun je het volgende doen: Je neemt je voor om eerst te gaan bukken en dan pas te pakken. Dit zorgt ervoor dat er net even een momentje is waarop je nadenkt en goed naar het voorwerp toegaat. Ook als je oefent met goed bukken zul je merken dat het je helpt om eerst goed te bukken en dan pas te gaan pakken. 
 


                                                           


 

Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten of spanningsklachten attendeer ze dan op onze praktijk (en ons gratis Ebook!).


Wij helpen je graag! 
 

Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,
 

Ingmar, Yildiz en Danielle

Beweegwijzer Oefentherapie

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!