Onverklaarbare (hoge) rugpijn?!

18-10-2017 - Ingmar Rietdijk

Het gebeurt niet zelden dat mensen bij ons komen met onverklaarbare pijnklachten in de bovenrug waarvoor men soms al meerdere therapieën heeft gevolgd om er vanaf te komen. Vaak komen zij uiteindelijk (meestal via de huisarts) bij ons terecht, omdat het vermoeden bestaat dat de klachten voortkomen uit een ongunstige houding.

Tijdens het onderzoek blijkt dan meestal dat de bovenrug te ver buigt ten gevolge van een verkeerde lichaamshouding. Hier gaan wij dan uiteraard direct mee aan de slag tijdens de behandeling.

We kijken bij deze klachten zeker niet alleen naar de houding van de rug. In veel gevallen komen deze (toch wat vage klachten) niet alleen uit een ongunstige houding van de rug, maar ook uit een verkeerde ademhaling, al dan niet (mede) veroorzaakt door stress. Doordat men een hoge ademhaling ( zgn. borstademhaling) heeft wordt het middenrif constant aangespannen. Dit kan in combinatie met een gebogen houding leiden tot klachten in de bovenrug en/of borst regio.

 

Korte uitleg over het middenrif: Het middenrif is een grote platte spier die de borstholte van de buikholte scheidt. Daarnaast heeft deze spier een belangrijke rol als ademhalingsspier.

 

Onlangs kwam er een patiënt bij mij onder behandeling die al langere tijd pijnklachten in het midden van de rug had, met soms uitstraling naar de ribben aan de zijkant van de romp. De fysiotherapeut had al gewerkt aan het soepeler maken van de bovenrug. Helaas zonder blijvend resultaat. Sterker nog, de klachten werden erger. Zij was door de huisarts naar ons verwezen in de hoop dat met het corrigeren van de houding de pijnklachten minder zouden worden. Ook bij deze patiënt viel op dat zij een gebogen houding had. Maar wat mij eveneens opviel was het onvermogen om tijdens het liggen en het zitten in de buik te ademen (zgn. buikademhaling). Dit veroorzaakte in haar geval in grote mate (zo niet volledig) haar klachten.

 

Waarom de buikademhaling?

Er zijn twee soorten ademhaling: de borstademhaling en de buikademhaling. Bij de borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Door deze samentrekking gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Dit kost meer energie dan de buikademhaling, waarbij het middenrif ontspant en naar beneden gaat. Je ziet hierbij de buik omhoog komen omdat de organen worden weg geduwd door het uitzetten van de longen naar beneden. Door in de buik te ademen wordt de ademhaling rustiger en gaat je hart vervolgens ook minder snel kloppen. Dit leidt op zijn beurt weer tot minder spanning in de spieren in het hele lijf. Wanneer je dus constant (onbewust) in de borst ademhaalt, spannen het middenrif en de ribspieren ook constant aan. Je kunt je misschien voorstellen dat deze spieren op den duur vermoeid raken. Dit heeft vele nadelen tot gevolg (zie een eerder blog over ademhaling). Een van die nadelen kan dus ook zijn dat je pijn in de middenrug en/of in de borst kunt krijgen.

Het is dus niet alleen belangrijk om een goede strekking van de rug te hebben om rugklachten te voorkomen, maar ook een ontspannen buikademhaling wanneer je in rust bent.

Ken je iemand in je omgeving (of heb je zelf klachten) van nek/schouder of rug/bekkenklachten of spanningsklachten attendeer ze dan op onze praktijk (en ons gratis Ebook!).

 

Wij helpen je graag! 

Voel, doe, leer en beweeg wijzer!


Vriendelijke groeten,
 

Ingmar, Yildiz, Danielle en Esmeralda
 

Beweegwijzer Oefentherapie
Katwijk - Rijnsburg - Noordwijk

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!