Een veelbewogen slaap

18-03-2021 - Ingmar Rietdijk

 

 

Waarschijnlijk weet je wel dat slaap belangrijk is, dat het groei en herstel bevordert. Dat het onmisbaar is in ons leven, want zonder slaap zul je het letterlijk niet overleven. Maar wist je dat slaap ook een heel belangrijke rol speelt bij lichamelijke klachten en de kwaliteit van bewegen?
 

Zoals ik al eerder benoemde, is slaap onmisbaar. We hebben slaap nodig voor groei, herstel, bescherming. Het bewegingsapparaat, het brein, het immuunsysteem en het hormonale systeem hebben ontzettend veel energie en herstel nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Deze aanvulling van energie, de verwerking van gebeurtenissen, het bieden van bescherming en verrichten van herstelwerk van alle activiteiten die het lichaam moet verrichten om ons gezond te houden, gebeurt allemaal tijdens onze slaap.
 

Is het dan zo, dat hoe langer je slaap, des te beter dat is? Dat is zeker niet altijd zo. We spreken daarom van een effectieve slaap of ineffectieve slaap.
 

Een effectieve slaap is een slaap waarbij je 4 tot 6 keer een slaapcyclus doorloopt. Een cyclus kan 90 tot 120 minuten duren en bestaat uit het inslapen, de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap, waarin je met behulp van dromen, emotionele gebeurtenissen verwerkt en je hersenruimte creëert voor nieuwe ervaringen. Elke slaapfase heeft zijn eigen functie. En elke levensfase heeft een andere verdeling van de verschillende fasen. Zo bestaat bij baby’s meer dan 50% van hun slaap uit REM slaap, maar bij ouderen is het aandeel REM slaap veel minder.


Ons lichaam heeft dus een fantastisch mechanisme ontwikkeld om afhankelijk van de levensfase waarin we zitten, gebeurtenissen te verwerken, te vechten, te herstellen, te groeien, zowel fysiek als mentaal.


Als dit slaapproces wordt verstoord, kan je je voorstellen dat er zich allerlei klachten kunnen gaan ontwikkelen. De energievoorziening overdag gaat omlaag, we voelen ons sneller moe. Cognitief zullen we minder goed gaan presteren. Indringers kunnen we minder goed buiten de deur houden, we worden sneller ziek, we krijgen sneller pijn.


Wanneer je vermoeid bent als gevolg van minder slaap of een slechte kwaliteit van slaap, ben je tevens sneller geneigd om minder te bewegen, je houding verslechterd, pijnklachten en stijfheid kunnen ontstaan,  en als bonus krijg je ook nog eens sneller trek in meer (ongezondere) voeding. Zo ontstaat een negatieve vicieuze cirkel.  Wanneer je goed slaapt, voel je je fit en ga je ook weer meer bewegen, pijnklachten hebben minder kans en de neiging om veel en ongezond te eten valt weg, omdat de Ghreline en Leptine hormonen beter in balans zijn (Lees hier meer over Ghreline en Leptine).


Maar nu hoor ik je denken, ‘ik slaap juist slecht doordat ik pijn aan mijn schouder, rug en/of nek heb. Toch niet andersom?’


Dit is precies waarom wij ons hebben gespecialiseerd in slaapoefentherapie. De pijnklachten en het hebben van een ineffectieve slaap versterken elkaar en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij nemen daarom altijd het slaapgedrag mee in onze behandeling, en zullen een persoonlijk behandelplan opstellen waarin we beide componenten behandelen.


Herken jij bovenstaande problemen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen om op een natuurlijke manier kwalitatief beter te slapen, zodat de vicieuze cirkel wordt doorbroken en jij vrolijker, gezonder, fitter en met minder pijnklachten door het leven kunt.


Nog meer informatie over slapen vind je hier: Slaapoefentherapie

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Vul de code in*
Captcha
Velden met een * zijn verplicht!